Geen kunst aan?

Aan de Groes in Beek en Donk werd onlangs het kunstwerk Foglia Pesante geplaatst. Omroep Kontakt en de overige lokale pers besteedden er de nodige aandacht aan… maar de social media ook toen ik er een foto van maakte. De kritiek kwam er vooral op neer dat de gemeente Laarbeek hiervoor in de beurs had getast. Dat kon, omdat daarvoor een bepaald “potje” beschikbaar was. Ik – en velen met mij – hebben zich toen afgevraagd of we niet beter wat geld uit dat potje naar andere potjes hadden kunnen overhevelen. Voor iemand die een tegemoetkoming voor een duofiets wilde, is ongeveer in dezelfde tijd een crowdfunding-actie begonnen. Nou is zo’n duofiets misschien niet absoluut noodzakelijk maar verhoogt toch wel iemands kwaliteit van leven en dan had ik liever gezien dat dat geld daaraan besteed was. Degenen die op mijn Facebook-bericht reacties plaatsten van die strekking, kan ik alleen maar dubbel en dwars gelijk geven.

Ook waren er nogal wat reacties van mensen die vonden dat dit “kunstwerk” (sommigen plaatsten dit woord tussen aanhalingstekens) er niet uit zag. Zelf heb ik niet per se een hekel aan wat moderner ogende objecten, denk ook aan de spelende kinderen nabij Kindcentrum de Raagten en Accretio nabij Bavaria.
Lastiger vind ik de vraag “wat is kunst?”

De maker van het beeld, Cees Meijer staat dacht ik best goed bekend maar de vraag of iets kunst is, daar ben ik voor mezelf nooit goed uitgekomen. Het begon er al mee dat Toon Kortooms op school niet “op de lijst mocht” en Antoon Coolen wel.
Als je een boek van Jan Wolkers verfilmt waarin de hoofdfiguur iedereen platn…kt dan is dat cultuur maar als de New Kids een “grouwte vuurbol” laten ontploffen is het platvloers. Hetzelfde onderscheid hoor ik nog wel eens als het gaat over de vieze man van Koot en Bie tegenover de slechte tafelmanieren uit De Boerderie van Spaan en Vermeegen (ondanks de prachtige satire op moeilijk verstaanbare dialecten).
De Boulevard moeten we koesteren omdat de theateruitvoeringen daar maatschappelijke problemen aan de kaak stellen maar vergeten daarbij dat dat bij Goede Tijden Slechte Tijden eveneens gebeurt…
Zo kan ik nog wel even doorgaan met voorbeelden boeken, theateruitvoeringen, tv-series e.d. waar ik gewoon intens kan geniten maar voor mij blijft het meer een kwestie van persoonlijke smaak dan van objectief meetbare kwaliteitsverschillen.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *