Koningshuis, koningsdag, koningschap, ja of nee?

De Metro van vandaag had een online panel over de stelling:  ‘Het koningshuis en Koningsdag moeten per direct worden afgeschaft’

Mooie gelegenheid om maar weer eens even aan het web toe te vertrouwen hoe ik erover denk.

Voor mij is het voornaamste: een goede balans tussen voldoende daadkracht als zich dringende problemen voordoen én voldoende controle op van “bovenaf” genomen beslissingen. In geval van extreem urgente situaties kan dat eventueel ook achteraf maar bijvoorbeeld coronamaatregelen kunnen prima eerst door de Tweede Kamer vóór ze aangekondigd worden. Dat scheelt maar één dag als je het vergelijkt met hoe ze de afgelopen corona-periode tot stand kwamen.

Een min of meer neutrale persoon die af en toe een gesprek heeft met de minister-president en bij officiële gelegenheden Nederland vertegenwoordigt (denk aan handelsmissies maar ook aan het spreekwoordelijke “lintjes doorknippen”) kan ook best nuttig zijn. Dat in Nederland die bewuste persoon die functie krijgt door erfopvolging zit me niet helemaal lekker. Een verkiezing of bijvoorbeeld een sollicitatieprocedure zoals bij burgemeesters zou ik prettiger vinden.

Van de andere kant: het is nou ook weer geen zware smet op de democratie. Bij activiteiten rondom zo’n nationale feestdag ben ik graag aanwezig, al is het vaak alleen om even een kijkje te nemen mits ze niet te oubollig zijn!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *