Duitsland

Hieronder volgen wat foto’s die ik tijdens een aantal dagtochten en vakanties in Duitsland heb gemaakt. Overigens: voor de meeste Duitse steden, en trouwens ook voor steeds meer kleinere plaatsen geldt dat je op internet heel gemakkelijk informatie kunt vinden over de gewenste stad door in te tikken “www.” [naam van de stad].”de”.

De Duitse grens

De Duitse grens is al jaren “open” maar hoewel er geen slagbomen en douanehokjes meer staan worden grensovergangen nog altijd overduidelijk gemarkeerd. Als je Duitsland binnenrijdt zie je meestal een aantal borden, het bekende EU-bord waarop de snelheidslimieten worden weergegeven, een bord voor de deelstaat en nog een voor de gemeente die je binnenrijdt. Hier een voorbeeld van Echternacherbrück, een schilderachtig grensplaatsje aan de Luxemburgse grens bij Echternach.

de_grens1

Kranenburg

Net over de Nederlandse grens ligt dit bijzonder aardige plaatsje met veel supermarkten maar ook een mooie historische kern. Veel Nederlanders in de regio waar ik woon, doen regelmatig boodschappen in Duitsland en dit is een ideale plek om het nuttige met het aangename te verenigen en er meteen een dagtochtje van te maken. Op de website van de gemeente vind je ook veel nuttige informatie voor toeristen. Aan de rand van de historische kern vind je een lange rij huizen die vanaf de buitenkant aan een soort stadsmuur doen denken. Aan de Nederlandse kant van de grens ligt de Wylerberg, die een mooi uitzicht biedt op de hele omgeving.

Meer foto’s van Kranenburg en omgeving.

Limburg

Het meest opvallende gebouw in dit stadje aan de Lahn is de Dom, die vanaf de snelwegen in de buurt goed te zien is. Een paar jaar geleden heb ik op een camping in Limburg overnacht tijdens een reis naar Oostenrijk. De Dom is van dichtbij wat minder indrukwekkend dan vanaf de snelweg, maar zeker de moeite van het bezoeken waard. Overigens is Limburg gewoon een leuk en gezellig stadje.

Website van de stad Limburg.

Oostelijk Duitsland

Enkele dagen voordat de Duitse Eenheid een feit werd, (zie het affiche hieronder) heb ik een dagtochtje gemaakt naar de toenmalige DDR. Opvallend vond ik daar de vakwerkhuisjes waarbij gedeeltelijk gebruik werd gemaakt van leisteen. Hieronder enkele foto’s die gemaakt zijn in de omgeving van Mühlhausen en Eisenach.

 

Dresden

Toen ik in 1998 voor het eerst in Dresden kwam, had ik er wat gemengde indrukken over. De hele omgeving van het station leek een complete bouwput, je kon er moeilijk je weg vinden en het leek erop, dat er maar weinig te beleven en te zien was. Die indruk werd nog versterkt door de vele “Oostblok-achtige” gebouwen in de omgeving van het station. Hieronder zie je enkele voorbeelden daarvan: achtereenvolgens het station, de Prager Strasse (de belangrijkste winkelstraat) en het zgn. Jugendgästehaus in de Maternistrasse, een jeugdherberg die tegenwoordig van alle gemakken voorzien is zoals onder meer eenpersoonskamers.

Een jaar later kwam ik er weer en de stad zag er toen al een stuk aantrekkelijker uit omdat de renovaties al flink gevorderd waren. Bovendien merkte ik dat vooral het oude centrum, zowel de Altstadt en de Neustadt hun bijnaam “het Florence van de Elbe” ruimschoots verdienen. Hieronder het Operagebouw (de Semper Oper) en de Zwinger (een soort paleistuin).

 

   
Ook Dresden heeft zijn eigen website.

Het Bergische Land

Een min of meer “vergeten” gebied voor de gemiddelde Nederlandse toerist, maar als je, op doorreis van Keulen richting Sauerland eens je reis onderbreekt op plaatsjes zoals Hückeswagen, Engelskirchen en Gummersbach te verkennen, zul je daar beslist geen spijt van krijgen. Je treft hier veel huizen aan waarbij de muren met leisteen zijn afgewerkt, ik vond het wel aardig dat op onderstaande foto zowel leisteen als de zgn. vakwerkconstructie zijn toegepast.

de_berg1

Het noorden

Ik vind dat je de beste indrukken van een land opdoet, door gewone steden en dorpen met gewone huizen te bekijken en de sfeer op je te laten inwerken. Als je ter hoogte van Groningen de Duitse grens oversteekt kom je in een heel ander stuk Duitsland terecht dan wat ik hierboven omschreven heb. Op de eerste plaats is het landschap in die omgeving vrij vlak maar wat me nog het meeste opviel zijn de roodachtige stenen waarmee veel huizen gebouwd zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beantwoord onderstaande vraag ter voorkoming van spam * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.