
Een experiment dat toevallig goed uitviel!
- een half kopje spliterwten
- 250 gram gemengde groenten (wortel, prei, knolselderij)
- een stukje gember dat in de knoflookpers past
- 2 grote of drie normale aardappelen (ongeveer de hoeveelheid die je per persoon bij een hoofdmaaltijd neemt)
- 2 groentebouillotabletten
- 1 eetlepel havermout of een kuipje koffiemelk
Water met de spliterwten en de bouillonblokjes aan de kook brengen, ondertussen de groenten fijnsnijden en de gember fijnraspen of door de knoflookpers drukken, aardappelen schillen en in blokjes snijden.
Als de spliterwten ongeveer gaar zijn de overige ingrediënten toevoegen.
Even voor het einde van de kooktijd een eetlepel havermout meekoken als je bijvoorbeeld strikt veganistisch wilt eten of een koemelkallergie hebt. Anders op het laatst een kuipje koffiemelk toevoegen. (Havermout heeft de eigenschap wat melkachtig te worden, er bestaat niet voor niets havermelk! )
Opdienen en naar smaak wat ketjap toevoegen. Dit lijkt een vreemde combinatie maar zo krijg je toch die rooksmaak die je anders zou hebben van worst en spekblokjes (of halal-variaties daarop)