Categorieën
Van alles wat

Latcho Diewes 2020

12 en 13 september 2020: het vijfde Latcho-Diewes-Festival

De eerste keer dat ik kennismaakte met de Sinti-gemeenschap was in 1973: tijdens mijn eerste studiejaar aan Sociale Academie “Den Elzent” in Eindhoven, liep ik op woensdagmiddag stage in een wijkhuis aan de Zuiderstraat in Helmond, waar ik, samen met enkele andere stagiaires leiding gaf aan een clubje waar allerlei spelletjes werden gedaan en vaak ook wat handenarbeid zoals boetseren en tekenen. Hoewel het leiding geven me niet altijd even goed afging, vond ik het een mooie tijd, zeker ook door het contact wat je had met ouders van kinderen uit zeer diverse culturen. In die tijd liep er een project waarbij Sinti-gezinnen in een aantal huurwoningen in de Helmondse binnenstad gehuisvest werden, later is men daar toch weer op teruggekomen.

Er kwamen kleinere woonwagenkampjes in plaats van de grotere regionale woonwagencentra, waaronder een in Beek en Donk en van tijd tot tijd trof ik wel eens bewoners daarvan, in het café of bij gezamenlijke kennissen.

In 2016 werd voor het eerst het Latcho Diewes-festival georganiseerd en vanaf het begin vond ik het een prachtig evenement. Helaas is het de laatste drie jaar om allerlei redenen niet mogelijk gebleken het in Laarbeek te organiseren, en dat heeft ook weer zijn consequenties voor de publicatie in Laarbeekse huis-aan-huisbladen, maar hoe dan ook, het zit er weer aan te komen. Voor vragen kun je terecht op de Facebookpagina van Latcho Diewes of op hun website.

Hier het persbericht van 2019

Latcho Diewes voor iedereen

‘Latcho Diewes’ betekent in de taal van de Sinti: ‘Goedendag’. Deze begroeting vormt de basis voor dit jaarlijkse festival. Het festival is een fantastisch Sinti initiatief, een bijzonder event voor jong en oud. Waar iedereen kan proeven van deze hartverwarmende cultuur. ‘Wij zijn Sinti, maar ook gewone Nederlanders. Weg met de vooroordelen!’
Het festival is aan De Donte 3 5491RK Sint Oederode op zaterdag 7 en zondag 8 september vanaf 14:00 uur is het terrein open.

Op het terrein zal naast een grote tent en een aparte kinderhoek ingericht zijn. Er bevinden zich ook nostalgische woonwagentjes en een tent waar je met de artiesten kunt jammen op het terrein. Wel je eigen muziekinstrument meenemen. Een kleine Gipsy-markt met enkele kramen mag daarbij natuurlijk niet ontbreken.
Natuurlijk is er lekker traditioneel eten en veel, veel muziek. Zo zijn er optredens van o.a., The Rosenberg Trio, Django Wagner, Belle Perez , Jimmy Rosenberg, de Feigeli Prisor Jazz Band en vele anderen. Binnen het muzikale vermaak zullen er ook 2 bijzondere single presentaties plaatsvinden.

Daarnaast is er een hoop te leren over het leven en de gewoontes van de Sinti. Wist je bijvoorbeeld dat zij een eigen taal hebben en dat dit de enige taal ter wereld is die niet beschreven is? Dit betekent dus dat zij deze taal spreken maar dat de schrijfwijze van de woorden onbekend is omdat deze nooit op schrift is gezet. Zo is er van alles te leren over de kleding, leef- en denkwijze van de Sinti

Ondanks dat de Nederlandse overheid de Sinti als normale Nederlanders beschouwt, zullen zij door hun geschiedenis, taal, gewoontes en levenswijze voorlopig nog een aparte positie innemen in de samenleving. Door het sterke wij-gevoel onder de Sinti is er vaak een negatieve beeldvorming over hen. Graag willen wij met dit evenement hiervan een stukje wegnemen en de bezoekers laten kennismaken met de grote gastvrijheid van de Sinti.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beantwoord onderstaande vraag ter voorkoming van spam * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.