Mijn eenpersoons kerstdineetje van 2020

Ik heb nooit last gehad van wat ik maar het André-Hazes syndroom noem, die destijds een liedje schreef over een eenzame kerst en daar toch nogal behoorlijk wat zelfbeklag in stopte. Nou kan het inderdaad vervelend zijn, maar ik heb er nooit zo’n punt van gemaakt. Ook is het een aardige gelegenheid om weer eens wat recepten te publiceren, na de website-crash in september heb ik dat gedeelte van de site niet opnieuw opgebouwd.

Dus… vandaag ging ik eerst maar eens kijken wat de boerderijwinkel bij mij om de hoek nog aan kant-en-klaar-maaltijden in de automaat had. Deze keer niets dus, alleszins begrijpelijk op eerste kerstdag en de winkel raad ik iedereen van harte aan.

Dus zelf maar aan het kokkerellen geslagen. Ik doe dat graag, probeer een beetje bewust om te gaan met ingrediënten en kijk of het ekologisch verantwoord is maar ik ben ook een fervent gebruiker van Tupperware, de magnetron en de airfryer. Er gaat niets boven verse groenten natuurlijk maar ik voel me ook niet schuldig als ik van tijd tot tijd een blikje opentrek. Hier dus de maaltijd van vandaag:

Tomaten-gembersoep.

 • 1/2 mini-blikje tomatenpuree
 • 1/2 ui
 • 1 teentje (of “solo-bolletje”) knoflook
 • 1 groentebouillontablet
 • 1 stukje gember ter grootte van een kers of olijf


De ui en de knoflook (ik gebruik vaak de solo-bolletjes van diezelfde boerderijwinkel) gesnipperd en op de groentestand van de magnetron (200 gram) gaar gemaakt. Heb je die stand niet dan doe je ongeveer 5 minuten op 80%. Glazig fruiten kan ook. Verse gember pers ik meestal uit met de knoflookpers maar deze keer heb ik het alleen wat fijngesneden omdat ik de soep toch wilde pureren met de staafmixer.
Gember toegevoegd met de tomatenpuree, het fijngesnipperde bouillonblokje en 1/2 liter water. In ongeveer 15 minuten op 80% was het door en door gaar en toen flink gepureerd met de staafmixer. Schenkroom erin is heerlijk maar ik heb gewoon een kuipje koffiemelk genomen.

Champignons met bruine bonen

 • 1/2 ui
 • 1 teentje of bolletje knoflook
 • 1 doosje champignons.
 • 1 klein blikje bruine bonen
 • Mespuntje cayennepeper of een fijngewreven gedroogd pepertje

De fijngesneden ui en knoflook glazig gefruit in een beetje zonnebloemolie, daarna de gewassen champignons erbij en dat lekker lang op een laag pitje laten trekken. De champignons verschrompelen en geven steeds meer vocht af.

Pas op het laatst heb ik er de bonen doorheengeroerd en die nog even mee laten warmen.

Snijbonen op basis van een Turks recept

(Ik ben dit in verschillende kookboeken in allerlei varianten tegengekomen en heb het ook vaak bij Turkse mensen thuis gegeten en een beetje mijn eigen variant ontwikkeld. Het oorspronkelijke gerecht wordt ook wel koud gegeten en dat doe ik ook vaak , meestal met een beetje citroen er overheen)

 • 1/2 blikje tomatenpuree
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 250 gram snijbonen
 • 1 dessertlepen basilicum, oregano of provençaalse kruiden

De snijbonen had ik in de groentewinkel gekocht, ze waren in “vierkantjes” gesneden dus niet zo dun als je vaak in stamppotten ziet, en dat is ook de manier waarop ze in Turkse recepten vaak gepresenteerd worden.
Uitje en knoflook gefruit met olijfolie, daarna de snijbonen en de tomantenpuree toegevoegd, met genoeg water om het blikje goed schoon te kunnen spoelen. Ongeveer een half uurtje laten sudderen en een paar keer een beetje water toegevoegd. Omdat de tomatenpuree vrij geconcentreerd is had ik geen behoefte nog extra zout toe te voegen, het was heerlijk op smaak

Ik heb het geserveerd met snelkook-zilvervliesrijst. Het is de rijst die je volgens het recept 8 minuten moet laten koken en na het afgieten 5 minuten moet laten staan maar ik gebruik hiervoor graag het serveerwonder van Tupperware.

Yoghurt met havermout en peren

 • 2 conferenceperen
 • 4 eetlepels havermout
 • 1 deciliter yoghurt
 • 1 dessertlepel lijnzaad
 • suiker naar smaak of twee tot vier zoetjes
 • kaneel

Ik heb een van de peren (met schil en al, alleen de lelijke plekken verwijderd) in blokjes gesneden en met een klein beetje water en vier zoetjes in 2 minuten in de magnetron gegaard. Als je suiker gebruikt kun je die later ook toevoegen. Daarna de havermout er doorgeroerd en nog wat water toegevoegd zodat het voldoende vochtig werd. Nog heel even in de magnetron, daarna de yoghurt, lijnzaad en flink wat kaneel erbij. Het gerecht is heerlijk maar ziet er naar de mening van velen wat papperig uit. Daarom heb ik een peer in stukken gesneden en er een plakje van in het schaaltje gestoken. Het oog wil ook wat!