Categorieën
Van alles wat

Oost, west, en thuis is het ook best uit te houden

Er valt over de corona-crisis momenteel heel wat te vertellen, te bloggen en te schrijven. Hier een reactie van me op een Facebook-vraag:

[Ik ben] Wel veel thuis, ik probeer contacten wat te beperken. Veel contacten via Whatsapp met anderen, waaronder nogal wat vrienden in Spanje. Daar is het nog wat strenger, je schijnt alleen te mogen gaan wandelen om je hond uit te laten, ik krijg dan de neiging gekscherend op te merken: “kan iemand me zijn hond lenen, dan kan ik ook even naar buiten” 🙂 Zelf wandel ik wel af en toe een eindje, omdat ik tot nu toe de indruk heb dat je met die combinatie van afstand houden en voldoende hygiëne toch wel een heel eind komt. Ook heb ik de laatste tijd al een paar maal wat gelezen over bekende mensen die in het verleden een quarantaine hebben meegemaakt of die gewend zijn aan het alleen-zijn, die weten hoe je toch iets zinvols kunt maken uit een tijd waarin sociale contacten wat minder goed mogelijk zijn. Ik las ergens dat Shakespeare een van zijn bekendste werken geschreven heeft tijdens een quarantaine, Simon Vestdijk heeft een aantal prachtige gedichtenbundels en literaire analyses geschreven terwijl hij tijdens de tweede wereldoorlog in gijzeling verbleef in St Michielsgestel en een bekende kloosterling Anselm Grün heeft er onlangs nog een en ander over gepubliceerd: vanuit zijn kloosterleven is hij gewend vaak naar buiten te treden, maar ook vaak wat langer binnen te blijven en zich te bezinnen.
Ook zie ik nu de waarde van social media juist nu nog eens extra in: ik sta bekend als iemand die “vaak op Facebook” zit maar ik doe dat altijd wel heel bewust al zeg ik het zelf… en dat geldt zeker nu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beantwoord onderstaande vraag ter voorkoming van spam * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.