Reizen: van korte dagtochten tot Europa-tripjes

Augustus 2022 was de eerste keer in dit milennium dat ik een wat langere reis binnen Europa gemaakt heb. Spanje, mijn eerste echte buitenland-bestemming, bleek me eind jaren zeventig wat tegen te vallen: hoewel ik de taal goed spreek en er veel kennissen heb, heb ik nooit goed aan die overbekende mañana-mentaliteit kunnen wennen. Frankrijk heeft voor me iets rommeligs, net of je ook daar nooit goed weet waar je aan toe bent. Ik heb er een keer een erg vervelende ervaring gehad toen ik problemen kreeg met mijn accu en drie garages na elkaar me wisten te vertellen dat ze me niet konden helpen omdat ze voor dit type auto geen geschikte apparatuur hadden. Wat oogklachten en een dalend inkomen aan het begin van dit milennium maakten dat ik het toch liever wat dichter bij huis hield, en voornamelijk tochtjes maakte naar Luxemburg. Wat destijds wel goed bevallen was, was een vakantie in Denemarken, Zweden en Finland in 1980 (interrailen!) en in de jaren 90 enkele keren naar Möllbrücke in Karinthië, dat laatste een paar keer met de auto en een paar keer met de trein. Pas in 2022 kwam het er weer van een weekje met de auto naar Zweden en Denemarken te gaan, een ervaring waar ik nog wel een hele tijd met veel plezier terug zal denken.